Blik in de Toekomst

Als ik mensen die niet in de media werken vertel dat ik per woord betaald krijg, heb ik gegarandeerd de lachers op mijn hand. Zo ook gisteren, toen ik een presentatie hield voor studenten gezondheidswetenschappen. Op deze avond, Blik in de Toekomst genaamd, komen een aantal alumni vertellen waar zij terecht zijn gekomen. Dat geeft de huidige studenten een idee wat zij zouden kunnen worden, als zij “later groot zijn.”

Net als de onderwerpen die tijdens de studie gezondheidswetenschappen voorbij komen, zijn de banen waar gezondheidswetenschappers  gaan werken enorm divers. Van een promovenda aan het VU medisch centrum tot een beleidsmedewerker bij de gemeente Leiden, en van twee “interrimmers” bij Part Zorg tot een docent Preventie aan de opleiding zelf. Ik was, als toch een beetje vreemde eend in de bijt, als laatste aan de beurt.

Ik gaf mijn presentatie, daarna was er tijd voor vragen. Eén van de eerste vragen was – jawel – hoe ik dan precies betaald kreeg. En toen ik dus vertelde dat ik een bepaald tarief krijg per woord, begon het gegrinnik. Het is een waar succesnummer.

Begrijp me niet verkeerd: toen ik tijdens mijn stage bij KIJK hoorde dat de meeste tijdschriften hun freelancers per woord betalen, reageerde ik precies hetzelfde. Als je niet in die wereld zit, is dat nou eenmaal iets vreemds. Toen ik gisteravond merkte dat het publiek zo reageerde, vond ik dat ook alleen maar heel leuk om te zien. Wat voor mij inmiddels volstrekt normaal is geworden, is voor hen nog steeds verrassend.

Er waren ook andere leuke vragen. Of ik bijvoorbeeld wel eens een artikel helemaal schrijf, alvorens het aan een tijdschrift aan te bieden? (nog nooit gedaan: wat als niemand het wil hebben) Of ik goed ben ik schrijven? (dat schijnt zo te zijn, ik heb het in ieder geval altijd erg leuk gevonden) En bij het napraten op de borrel belandde ik in een flinke discussie over de kwaliteit van de berichtgeving in de media – vooral op het gebied van wetenschap.

Ik hoop dat ik de studenten heb kunnen helpen met hun toekomstbeeld. Zij hebben mij in ieder geval geholpen aan een stukje zelfreflectie. Want dat ik nu werk doe waarbij ik per woord krijg betaald, dat had ik twee jaar geleden echt niet kunnen bedenken!

This entry was posted in Freelance-perikelen, Gezondheidswetenschappen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>