Eerste kip

Gisteren las ik in Handboek stijl van Peter Burger en Jaap de Jong het volgende:

Een schilderij van de Berg Fuji
Dit is ons favoriete verhaal over de prijs van perfectie. Een rijke Japanner vraagt een schilder om een afbeelding van de berg Fuji. De schilder verzoekt hem over een jaar terug te komen. Als het jaar verstreken is, klopt de rijke man weer aan bij de kunstenaar. Nog geen schilderij te bekennen. De schilder neemt een vel papier en doopt zijn kwast in de inkt. Drie penseelstreken. Volmaakt. De koper protesteert: als dat kunstje zó weinig moeite kost, waarom moest hij dan zo lang wachten en nu een hele zak goud betalen? Als antwoord trekt de schilder een kist open die tot de rand gevuld is met onvolmaakte Fuji’s.”

Ik kende het verhaal al wel; vroeger vertelde mijn vader zijn versie waarin het een tekening van een kip betrof. Ik had echter al een tijdje niet meer aan dit verhaal-met-moraal gedacht, tot gisteren dus. Eerlijk is eerlijk, het was best wel een eye-opener. Ik besefte me dat ik nog te vaak blijf hangen in het idee dat de eerste Fuji (of kip, pannenkoek of weblog, wat je wilt) meteen perfect moet zijn. En dat kan helemaal niet. Vandaar dat ik, na eindeloos wikken en wegen over het onderwerp van dit weblog, heb besloten dit stukje te plaatsen. Misschien niet mijn beste werk ooit, maar wel een dappere poging!

This entry was posted in Freelance-perikelen. Bookmark the permalink.

One Response to Eerste kip

  1. Hans says:

    Best goed voor een eerste kip :) .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>