Hoe zit het met aluminium en de ziekte van Alzheimer?

“Vroeger hoorde je geregeld dat je geen voedsel in aluminium moest braden, omdat dat de ziekte van Alzheimer kon veroorzaken”, mailt KIJK-lezer J. Bart naar de redactie. “Nu zie je steeds vaker dat tv-koks gerechten bereiden in aluminiumfolie. Hoe zit dat?”

Een terechte vraag. In de jaren 60 werd aluminium door verschillende studies in verband gebracht met Alzheimer. Bij deze vorm van dementie vormen zich in de hersenen bepaalde ophopingen, waarin onder meer het metaal aluminium zit. De link was dus snel gelegd. Maar uit vervolgonderzoek is nooit een direct verband aangetoond tussen aluminium en Alzheimer. Zo hebben mensen van wie de nieren niet in staat zijn om het metaal uit het lichaam te verwijderen, geen grotere kans op de ziekte.

Vooralsnog lijkt er dus geen reden te zijn om géén aluminiumfolie te gebruiken bij het koken. En mochten die inzichten ooit veranderen: de stof komt zo wijdverbreid voor in ons voedsel en drinkwater dat een pakketje uit de oven weinig extra risico zal opleveren.

Deze vraag is verschenen in KIJK 10-2012.

Comments are closed.