Cicero

Cicero is een uitgave van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hier kan ik echt de diepte in qua medische verhalen! Hieronder staan de stukken die ik voor Cicero schreef:

Cicero 04-2013 Digitaal plannen bij operaties
Achter de schermen van de operatiekamers werkt het LUMC samen met de TU Delft aan DORA: de Digital Operating Room Assistant. Deze digitale operatieassistent zal gaan bijhouden in welke fase een operatie zich bevindt, en dat terugkoppelen naar de planning.

Cicero 04-2013 Wetenschap én kliniek
In 2010 verhuisde Hans Ulrich Scherer (‘Uli’) met zijn vrouw en twee dochters van Berlijn naar Leiden om onderzoek te doen naar reumatoïde artritis. Vooral de manier waarop hij kliniek, oftewel patiëntenzorg, en wetenschap kan combineren spreekt hem aan. En natuurlijk de aangename omgeving: ‘Het is hier prachtig.’ Een interview.

Cicero 03-2013 Het grijze gebied van diabetes
Het verschil tussen type 1 en type 2 diabetes lijkt duidelijk. Type 1 krijg je op jonge leeftijd, ontstaat door een verstoorde afweerreactie, en leidt er onherroepelijk toe dat je insuline moet gaan spuiten. Type 2 verschijnt daarentegen pas op latere leeftijd (ouderdomssuiker) en heeft alles te maken met overgewicht, waardoor het weefsel ongevoelig is geworden voor insuline. Maar veel van die ideeën zijn inmiddels achterhaald…

Comments are closed.