KIJK

Van februari tot juni 2011 heb ik stage gelopen bij KIJK. Daar heb ik mijn eerste stappen in de wetenschapsjournalistiek gezet, en ontzettend veel geleerd. Dat beviel zo goed, dat ik in juli en augustus parttime op de redactie heb gewerkt, en daarna als freelance journalist verder ben gegaan. De langere artikelen die ik voor KIJK heb geschreven zijn hieronder te vinden. Kijk voor mijn antwoorden op lezersvragen bij “Anne Antwoordt.”

KIJK 13-2013 Interview Bear Grylls
Hij werd wereldwijd bekend door de Discovery-serie ‘Ultimate survival’ en komt nu met de opvolger, ‘Escape from hell’. Bovendien is zijn autobiografie net uit. Redenen genoeg om overlevingskunstenaar Bear Grylls eens te vragen wat hem eigenlijk bezielt.

KIJK 13-2013 In Vijf Minuten – JFK
Op 22 november 1963, deze maand precies vijftig jaar geleden, werd John F. Kennedy in Dallas doodgeschoten. Een terugblik op het leven én de dood van de jongste president van de VS.

KIJK 13-2013 Orgaan op een Chip
Het lijkt een beeld uit de verre toekomst: organen kweken op piepkleine chips. Toch zijn wetenschappers hier al sinds de jaren negentig mee bezig – en met succes. Er bestaat inmiddels een goed functionerende long-op-een-chip. En dat is nog maar het begin.

KIJK 13-2013 Medisch in 2023
Hoe staat het er over tien jaar voor op het gebied van gezondheid? We vroegen drie deskundigen hun glazen bol af te stoffen en een voorspelling te doen over de stand van zaken rondom hiv, obesitas en kanker in 2023.

KIJK 12-2013 In Vijf Minuten – Pijn
Van onbeduidend schaafwondje tot helse migraine: pijn kennen we helaas allemaal – en we willen er zo snel mogelijk weer vanaf. Maar wat is pijn? De feiten op een rij.

KIJK 06-2013 Artikel – Koortsachtig onderzoek
Een laboratorium waar malariaparasieten en muggen worden gekweekt, om er vervolgens gezonde mensen mee lek te prikken en te infecteren. Geen medisch horrorscenario, maar dagelijkse kost voor een Nijmeegs team dat op zoek is naar een malariavaccin.

KIJK 03-2013 In Vijf Minuten – Hart
Met Valentijnsdag voor de deur staan we in deze KIJK stil bij het hart. Een orgaan met twee gezichten: een bloederige pomp die ons in leven houdt én het romantische symbool van de liefde. Alles over het hart. 

KIJK 02-2013 Wat als – Nieuwe IJstijd
“We vinden de wereld waarin we leven volstrekt vanzelfsprekend. Maar vul één feit anders in, en hij ziet er plots volkomen anders uit. In deze serie kleuren we elke aflevering zo’n ‘wat als…’-scenario in.”

KIJK 02-2013 In Vijf Minuten – Linkshandigheid
“Slechts 10 procent van de bevolking is links. Linkshandigen zouden creatief en geniaal zijn, verdienen meer geld, maar gaan ook jaren eerder dood. Een minicollege.

KIJK 13-2012 Coverartikel – Over Gewicht
“Terwijl de wereldwijde obesitasepidemie steeds grotere vormen aanneemt, is de wetenschap er nog steeds niet uit waaróm we met zijn allen steeds zwaarder worden – of wat daartegen precies de remedie is. KIJK duikt in de omvangrijke materie en zet de inzichten op een rij.

KIJK 11-2012 In Vijf Minuten – Bommen
“Bommen van alle soorten en maten hebben de geschiedenis vormgegeven. Daarom staan deze twee pagina’s in het teken van explosieven en ontploffingen.” Ik schreef deze Vijf Minuten samen met André Kesseler.

KIJK 09-2012 Wat als – Amerikaanse Burgeroorlog
“We vinden de wereld waarin we leven volstrekt vanzelfsprekend. Maar vul één feit anders in, en hij ziet er plots volkomen anders uit. In deze serie kleuren we elke aflevering zo’n ‘wat als…’-scenario in.”

KIJK 09-2012: In Vijf Minuten – Olympische Spelen
“Met het EK voetbal achter de rug presenteert zich deze zomer meteen een ander sportief evenement: de Olympische Spelen in Londen. Hoog tijd om die Spelen eens wat beter onder de loep te nemen.”

KIJK 08-2012: In Vijf Minuten – Borsten
“Vrouwen pronken ermee, mannen kijken ernaar en plastisch chirurgen verdienen eraan. Maar achter het fenomeen borsten gaat veel meer schuil dan je op het eerste gezicht zou denken.”

KIJK 07-2012: Artikel – Alles voor de wetenschap 
“Naast begraven of cremeren is er een derde optie na de dood: je kunt je lichaam aan de wetenschap schenken. Maar hoe werkt dat? En wat doen ze er vervolgens mee? KIJK ging op bezoek bij het anatomisch instituut van de Vrije Universiteit in Amsterdam en zocht het uit.”

KIJK 02-2012: Artikel – Alle oogballen verzamelen!
“Plastic zakken gevuld met mensenhuid en potjes vol rondbungelende hoornvliezen. Voor de meesten beelden die thuishoren in een horrorfilm, maar dagelijkse kost voor medewerkers van huid- en hoornvliesbanken. Verslaggever Anne Loyen vertrouwde op haar sterke maag en ging op reportage.

KIJK 01-2012: Beeldverhaal – Sneeuwsymmetrie
“Weinig sneeuwkristallen zijn zo in orde als de voorbeelden op deze pagina’s. In een drukbevolkte wolk verliezen ze doorgaans vaak een arm, of ze hebben een horde stalkers die blijft plakken. Maar perfecte exemplaren zijn er ook. En daar kan KIJK uren naar kijken.” Hier helaas niet het beeld, maar wel de tekst.

KIJK 01-2012: In Vijf Minuten – De tong
“Van de heerlijke delicatesse rundertong tot een potje tongen achter het fietsenhok: alles over het orgaan met de beste smaak.” In 5 minuten: de tong.

KIJK 12-2011: Beeldverhaal – Koninklijke toren
“Rond deze tijd wordt in Saoedi-Arabië begonnen aan de bouw van een duizend meter hoge wolkenkrabber. Het nieuwe hoogste gebouw ter wereld wordt een indrukwekkende reus vol vernuftige gadgets.” Klik hier en zie wat die gadgets zijn.

KIJK 12-2011: Artikel – Virus in het nauw
“Ooit betekende een besmetting met hiv je doodvonnis – want aids. Tegenwoordig kan de ziekte succesvol worden geremd met medicijnen. Sterker nog, er is al iemand volledig genezen van hiv. Toch is er nog een lange weg te gaan voordat doodsoorzaak nummer vijf van de ranglijsten is verdwenen. Een update.

KIJK 11-2011: De andere KIJK – Roken
“Voor deze allerlaatste aflevering van ‘De andere KIJK’ hebben we alles uit de kast getrokken. Het duurde even en het was zeker niet makkelijk, maar we hébben ze gevonden: zes – soort van – positieve kanten van roken.” Klik hier.

KIJK 10-2011: De andere KIJK – Pensioen
“Het akkoord is rond: de AOW-leeftijd wordt verhoogd tot 67 jaar. Heel Nederland lijkt te balen, maar is het wel zo fijn om vlot achter de geraniums terecht te komen? Een andere KIJK op pensioen.” 5 x liever niet met pensioen.

KIJK 09-2011: In Vijf minuten – Vaccinatie
“Inentingen: van pokkenkorsten in je neus tot de meest steriele injectienaald, en van een doodnormaal griepje tot de uitheemse gele koorts.” In 5 minuten: vaccinatie.

KIJK 08-2011: Coverartikel – De DNA revolutie
“Het in kaart brengen van het menselijke DNA was een moeizame, dure en vooral tijdrovende klus. Nu, pas tien jaar later, kan zoiets veel sneller. En ook de mogelijkheden van het genenonderzoek zijn ondertussen enorm toegenomen. Maar is het verstandig om die echt allemaal te benutten?” Lees meer.

Comments are closed.